Tävlingar I Sverige

Cykel i velodrom kan man bara tävla i Falu- banan som invigdes år 2010. Dock har det inte varit direkt rusning till anläggningen som kostade cirka 1,5 miljoner kronor att bygga. Varje år i mars körs SM i bancykel där på den 190 meter långa banan som är 5 meter bred (plus säkerhetszonen på 60 centimeter. Banan lutar 50 grader för att cyklisterna skall kunna utnyttja centrifugalkraften då man uppnår rejäla farter. Nybörjaren undrar ock hur det skall vara möjligt att köra uppe på en vägg, så brant verkar det. DE>n stora skillnaden mot vanlig cykling är att man hela tiden måste trampa vilket utvecklar teknik och uthållighet.

Falun Omnium

Bancykel står inför en ljus framtid i och med velodromen i Falun där SM körs för många klasser från pojk- och flick upp till seniorer och även paracykel – tandem-cykling. Svenskarna har utvecklats såpass att de börjar stå sig gott mot danskarna som haft ett par banor i många år. För ett par år sedan kördes det första NM Nordiska Mästerskapen på länge. Senast tog Sverige 33 medaljer.

Tävlingar I Sverige

På SM körs följande discipliner

  • Eliminering
  • Sprint
  • Tidslopp
  • Poanglopp
  • Forfoljelse

(se artikel om tävlingsformer för närmare förklaring)

VM och OS

Kan tyvärr inte köras på nuvarande bana då bestämmelserna säger att för VM och OS måste banan vara 250 meter. Men i OS har velodromcykling ingått i alla spel genom tiderna utom i Stockholm 1912. För damer startade dock bancykel i OS först 1988, dock. De första velodromtävlingarna hölls redan på 1870- talet men var inte så vanligt i Sverige som hade en bana i Kristineberg Stockholm, men den revs 1927.

Olika banor

Svenska Cykelförbundet är den organisation som sköter bancyklingen i Sverige och internationellt är det Union Cycliste Internationale. I Paralympics har det körts bancykel sedan 1996. I Europa är velodromen särskilt populär i Belgien, UK, Tyskland och Frankrike men olika sorters velodromer finns i många av världens länder. Antingen inomhus byggda av trä eller utomhus i betong eller asfalt. I Sverige finns en asfaltsbana i Trelleborg som nyttjades under 70- och 80- talen men i stort sett inte alls numer. I Malmö kämpar man för att få en velodrom inomhus uppförd.